LIBE-Commissie Europees Parlement stemt in met Europese privacywet

De Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) van het Europees Parlement is gisteren akkoord gegaan met de e-Privacy Verordening.

Deze Europese wet heeft als doel om de vertrouwelijkheid van elektronische communicatie te beschermen. In de nieuwe wet zijn ook diensten als Facebook Messenger en WhatsApp opgenomen. Internetbrowser en apps dienen in deze wet standaardinstellingen te gebruiken die ‘privacyvriendelijk’ zijn.

De gebruiker bepaalt
“De gebruiker stemt voortaan heel bewust in met het gebruik van gegevens. Hij of zij kan deze instellingen op ieder moment wijzigen. Gegevens mogen dus alleen worden gebruikt voor het doel waar je toestemming voor hebt gegeven. Jij bepaalt!”, licht D66-Europarlementarier Sophie in ’t Veld toe. Ze voegt eraan toe dat de nieuwe verordening ook voorwaarden bevat waaronder gebruikers via hun apparaat gevolgd mogen worden.

Tracking
Digitale rechtenbeweging Access Now heeft echter kritiek op dit laatste aspect. “De commissie heeft nieuwe maatregelen toegevoegd over privacy by default, waarborgt het gebruik van veilige encryptietechnologie en verbetert de bedrijfsaansprakelijkheid door bedrijven te verplichten om jaarlijkse transparantierapporten te publiceren. De commissie mist echter ambitie in het ontwikkelen van beschermingsmaatregelen tegen tracking.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief