Losgeld bij ransomware-infecties fors hoger

Het bedrag dat cybercriminelen aan losgeld vragen bij infecties met ransomware is fors toegenomen. In 2015 werd gemiddeld 294 dollar geëist, een jaar later was dit 1.077 dollar: een verdrievoudiging in slechts één jaar tijd.

Het hoogste bedrag dat werd gevraagd, bedroeg 28.730 dollar. Hierbij ging het om een infectie met MIRCOP-ransomware. Symantec heeft dit gepubliceerd in het 2017 Symantec Internet Security Threat Report.

Geen garantie
Tweederde van de aanvallen met ransomware waren gericht op consumenten. Uit het rapport blijkt verder dat het betalen van losgeld lang geen garantie is dat de bestanden worden vrijgegeven. Iets minder dan de helft van alle slachtsoffers die het losgeld betaalden, kreeg daadwerkelijk weer toegang tot de bestanden.

Opvallende trends
Het rapport vermeldt twee trends in 2016 die de onderzoekers van Symantec als ‘opvallend’ typeren. Ten eerste waren er vorig jaar politieke motieven in het spel bij aanvallen, zoals de aanval op de Amerikaanse democratische partij. Ten tweede was er afgelopen jaar een flinke toename van aanvallen op IoT- apparaten, vooral als gevolg van het Mirai-botnet.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief