Malafide DigiD-app in Google Play Store

Vorige week was een malafide DigiD-app te downloaden vanuit Google Play Store. De app had ‘mijnoverheid for digid’ als naam en werd in ieder geval vanaf 15 april aangeboden.

Overheidsdienst Logius heeft Androidgebruikers voor de app gewaarschuwd. Ook via de websites DigiD en MijnOverheid is gewaarschuwd voor de fake-app. Op 18 april is de app verwijderd uit de Play Store.

DigiD-helpdesk

Volgens Google zou de app minstens 100 keer zijn gedownload. De app zou de functionaliteit van een QR-scanner hebben. Wie op een van de knoppen van de app klikte, kreeg vervolgens reclame te zien. Mensen die de app hebben gedownload en in gebruik genomen, wordt geadviseerd om contact op te nemen met de DigiD-helpdesk.

Geverifieerd door Play Protect

De malafide app was volgens een melding in de Play Store ‘geverifieerd door Play Protect’. Dit is het programma van Google om smartphones te beschermen tegen malafide apps. Het is vooralsnog niet bekend hoe de app door de screening van Google kon komen. Een woordvoerder van Google zegt niet in te kunnen gaan op individuele gevallen. “Maar wanneer we op apps worden gewezen die ons beleid schenden, ondernemen we zo snel mogelijk actie,” aldus de woordvoerder van Google.

Klik hier voor de DigiD helpdesk.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief