WannaCry-onderzoeker bekent schrijven gijzelvirus Wannacry

De Britse security-onderzoeker die de uitbraak van Wannacry stopte, blijkt zelf de maker en verspreider van de ransomware te zijn.

Marcus Hutchins, bijgenaamd MalwareTech, heeft in de Verenigde Staten schuld bekend. Tevens heeft hij een verklaring geplaatst op zijn website, waarin hij zegt spijt te hebben van zijn daden.

Losgeld

Hutchins werd bekend toen hij in mei 2017 een cruciale rol speelde bij het beëindigen van de verspreiding van Wannacry. Wereldwijd waren er toen al meer dan 230.000 computers in 150 landen mee geïnfecteerd. De makers van Wannacry vroegen hun slachtoffers 300 dollar in losgeld.

iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea.com

Hutchins kon de verspreiding tegenhouden door gebruik te maken van een ingebouwde killswitch. De code van de malware bevatte de domeinnaam iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea.com. Bij elke infectie controleerde de ransomware of dit domein was geregistreerd. Zolang dat niet het geval was, gijzelde de malware de betreffende computer. Doordat Hutchins het domein registreerde, kwam er een eind aan nieuwe infecties.

Klik hier voor de verklaring van Marcus Hutchins op Malwaretech.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief