Manifest met tien eisen aangaande contact-tracing app

Een coalitie van privacyexperts heeft een manifest met tien uitgangspunten geformuleerd. De lijst heeft betrekking op een contact-tracing app in de strijd tegen corona. Afgelopen dinsdag maakte de regering bekend de inzet van een dergelijke app te overwegen.

“Vrijwillig”, “volledig anoniem” en “open source” zijn slechts drie van de eisen die in het manifest staan. Tot de coalitie behoren onder andere hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs, Jaap-Henk Hoepman van de Radboud Universiteit, hoogleraar Informatierecht Natali Helberger en Sjoera Nas van de Privacy Company. Ook verschillende organisatie hebben zich aangesloten, zoals Platform Burgerrechten, Bits of Freedom en de Open State Foundation.

Privacy

“Als de systemen die nu ontwikkeld worden niet aan deze eisen voldoen, zal deze coalitie zich met hand en tand tegen de implementatie daarvan verzetten”, aldus het manifest. De coalitie stelt dat de gestelde eisen noodzakelijk zijn om vrijheden, rechten, veiligheid en sociale cohesie te beschermen. “De bestrijding van het coronavirus mag niet tot afkalving van onze privacy en fundamentele rechten leiden.”

Geen verplichting

De app mag slechts één doel hebben: de bestrijding van het virus. Verder dient de broncode van de applicatie en de overige infrastructuur openbaar te zijn en de inzet van de app tijdelijk. Tevens mag het niet mogelijk zijn om gebruikers te identificeren, moet de app veilig zijn en zo weinig mogelijk gegevens opslaan. Andere eisen die de coalitie aan de app stelt, is dat deze gebruikersvriendelijk en toegankelijk is, en er geen gebruik wordt gemaakt van centraal opgeslagen persoonsgegevens. Het verplichten van de app wijst de coalitie af: “Het gebruik van de applicatie mag op geen enkele manier worden afgedwongen.”

Klik hier voor de volledige tekst van het manifest.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief