Meer datalekken bij bedrijven

De afgelopen jaren hadden meer Nederlandse bedrijven te maken met een datalek dan in de voorgaande jaren. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen vrijdag publiceerde.

In 2019 kreeg 25 procent van de bedrijven met 250 of meer medewerkers te maken met een datalek veroorzaakt door een intern incident, zoals een verloren USB-stick. In 2016 bedroeg dit 17 procent.

Intern versus extern

Bij 8 procent van de bedrijven was in 2019 een externe factor de oorzaak van het datalek, waaronder inbraak op een ICT-systeem. In 2016 was dat 6 procent. Bij kleinere bedrijven zijn de aantallen lager. Van de Nederlandse ondernemingen met twee of meer werknemers was in 2019 3 procent slachtoffer van een datalek. Bij 2 procent van de bedrijven was het datalek het gevolg van een aanval van buitenaf.

Zorg en ICT-sector

In de gezondheidszorg vinden relatief vaak datalekken plaats, blijkt uit de cijfers van het CBS. Bij 6 procent van de organisaties in de zorg werd in 2019 een datalek met een interne oorzaak gemeld. Bij 1 procent van de zorgbedrijven was het datalek veroorzaakt door een externe aanval. De ICT-sector scoorde eveneens relatief hoog. 4 procent van de bedrijven in deze sector was in 2019 slachtoffer van een datalek vanwege een interne oorzaak. Bij 3 procent was een aanval van buitenaf de oorzaak.

Klik hier voor het nieuwsbericht en de rapportages van het CBS.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief