Meer oplichtingspraktijken rond cryptovaluta’s 

De Britse financiële waakhond FCA heeft opnieuw gewaarschuwd voor malafide praktijken met cryptovaluta’s. Volgens  de Financial Conduct Authority neemt het aantal gevallen van oplichting toe.

De FCA wijst erop dat kwaadwillenden een heel arsenaal aan middelen tot hun beschikking hebben om mensen te laten geloven dat ze een betrouwbaar product aanprijzen. Dat doen ze onder meer met foto’s van beroemdheden en adressen in het prestigieuze zakendistrict in Londen.

Geen bevoegdheid

Daarbij gaat het in de meeste gevallen om bedrijven die niet in het Verenigd Koninkrijk gevestigd zijn, maar wel doen voorkomen alsof ze daar een kantoor hebben. Hun slachtoffers worden doorgaans via sociale media benaderd. De FCA heeft echter geen enkele bevoegdheid om op te treden op de markt voor cryptovaluta’s.

Eurozone

De eurozone kent vergelijkbare misstanden met cryptovaluta. De centrale bank van Duitsland liet begin van dit jaar weten dat regulering voor cryptovaluta overwogen dient te worden. Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) riep regeringen en centrale banken op om regelgeving op te stellen, om zo het witwassen van geld en het financieren van terrorisme tegen te gaan. Japan deed eveneens een dergelijke oproep bij zijn G20-partners.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief