Trojans mobiel bankieren fors toegenomen

Het aantal Trojans voor mobiel bankieren is in één jaar tijd verdubbeld. Volgens Kaspersky Lab slaagden kwaadwillenden erin om met ruim 61.000 malwaresamples voor mobiel bankieren securitysoftware te omzeilen.

De groei van deze maleware was in het tweede kwartaal van 2018 zelfs drie keer zo groot als in het kwartaal ervoor. Deze cijfers zijn gepubliceerd in de onlangs verschenen rapportage IT threat evolution Q2 2018 van de Russische ICT-beveiliger.

Meest gevreesd

Trojans voor mobiel bankieren behoren tot de meest gevreesde vormen van malware, schrijft Kaspersky Lab in het persbericht bij de onderzoeksrapportage: “Ze zijn ontwikkeld om geld van bankrekeningen van mobiele gebruikers te stelen. Cybercriminelen over de hele wereld zijn altijd op zoek naar een makkelijke buit en dit is een aantrekkelijke methode. In de meeste gevallen is de malware vermomd als legitieme app, zodat gebruikers worden verleid deze te installeren.”

Trojan Hqwar

Wanneer de gebruiker de app voor internetbankieren start, legt het Trojaanse paard zijn eigen interface over die van de bank-app. “Zodra de gebruiker gegevens invoert, worden deze door de malware gestolen.” Van de 61.045 Trojaanse paarden die afgelopen kwartaal zijn waargenomen, is de Trojan Hqwar het meest in omloop. “De grootste bijdrage is geleverd door de Trojan Hqwar, die ongeveer de helft van de nieuw ontdekte modificaties voor zijn rekening neemt. De Trojan Agent staat met ongeveer vijfduizend pakketten op de tweede plaats,” aldus Kaspersky Lab. De volledige rapportage is hier te lezen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief