Meerderheid Nederlanders vindt kennis cybersecurity voldoende

Uit het Nationale Cybersecurity-bewustzijnsonderzoek 2019 komt naar voren dat een meerderheid van de Nederlanders zijn kennis over cybersecurity ruim voldoende vindt.

Het onderzoek wordt elk jaar uitgevoerd in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en het initiatief Alert Online.

Phishinglink

68 procent van de ondervraagden vindt zijn eigen kennis over cybersecurity redelijk tot zeer goed. Ten opzichte van 2018 is de bekendheid over phishingmails, cyberaanvallen, datalekken, spyware, keyloggers en poortscans toegenomen. Ook zijn Nederlanders beter op de hoogte van beveiligingsoplossingen zoals wachtwoordmanagers, VPN-verbindingen en trackingblockers. Het onderzoek toont aan dat ten opzichte van vorig jaar meer Nederlanders zich zeggen te schamen als ze een phishinglink openen. Tevens maken meer mensen nu back-ups van hun bestanden dan in 2018.

Bewustzijn

Hoewel het bewustzijn over cybersecurity groeit, verzuimt één op de vijf Nederlanders (20 procent) weleens rekening te houden met de veiligheid. Zij doen dit om tijd te besparen of omdat het te veel moeite kost. “Cybercriminaliteit is een keiharde realiteit, we zijn als maatschappij, zowel overheid als consumenten, een inhaalslag aan het maken. De eerste stap is gezet, we zien dat het bewustzijn van ons digitale gedrag en de risico’s groeien. Maar mensen komen vanuit een achterstand van te weinig digitale veiligheid,” verklaart plaatsvervangend NCTV en directeur cybersecurity Patricia Zork.

Klik hier voor het volledige Nationale Cybersecurity-bewustzijnsonderzoek 2019.

 

 

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief