Megabestand met 26 miljard gestolen accounts aangetroffen

Researchers van het Amerikaanse Cybernews hebben een datalek met de gegevens van 26 miljard online accounts ontdekt. Voor zover bekend, is er nooit eerder zo’n omvangrijk datalek gevonden.

12 terabyte

Het bestand van circa 12 terabyte bevat volgens de onderzoekers inloggegevens maar ook andere gevoelige data. Veel van deze informatie zou afkomstig zijn uit eerdere datalekken, cyberaanvallen en openbare databanken. Het is vooralsnog niet bekend wie de eigenaar van het bestand is. De onderzoekers vinden de dataset extreem gevaarlijk, omdat kwaadwillenden de gegevens kunnen aanwenden voor uiteenlopende cyberaanvallen.

Nederlandse gegevens

Op de lijst die Cybernews heeft gepubliceerd, staan de diensten waarvan de meeste gelekte gegevens afkomstig zijn. Bovenaan de lijst staat het Chinese bedrijf Tencent waarvan anderhalf miljard gegevens afkomstig zijn. Het eveneens Chinese Weibo staat op de tweede plaats met 504 miljoen gegevens gevolgd door Myspace met 360 miljoen gegevens. Van X, voorheen Twitter, staan 281 miljoen gegevens in het bestand. Het datalek bevat tevens bestanden van Amerikaanse, Braziliaanse en Duitse overheidsinstellingen. Ook data van Nederlandse sites zijn onderdeel van het bestand, waaronder Ticketcounter.

Klik hier voor het bericht van Cybernews.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief