Meldplicht voor VS-techbedrijven die Rusland broncode laten inzien

De Verenigde Staten wil techbedrijven die de broncode van hun producten door landen als Rusland of China laten inspecteren, verplichten om hier voortaan melding van te maken. De wet heeft alleen betrekking op software die aan het Amerikaanse ministerie van Defensie wordt geleverd.

De wet is vorige week goedgekeurd door de Senaat en hoeft alleen nog maar door de Amerikaanse president ondertekend te worden. Persbureau Reuters heeft dit onlangs bekendgemaakt.

Backdoor

Reuters liet vorig jaar weten dat er Westerse techbedrijven zijn die Rusland toegang geven tot de broncode van hun software. Rusland eist dit, omdat ze de vertrouwelijke code willen controleren op achterdeurtjes. De bedrijven die dit toestaan, waaronder IBM, HP Enterprise en Cisco, zouden dit doen om toegang tot de Russische markt te verkrijgen. Experts wijzen er echter op dat Rusland, en andere landen die dit doen, hierbij zelf op zoek kunnen gaan naar backdoors om daar later zelf misbruik van te maken.

Database

Zodra de nieuwe wet in werking treedt, dienen techbedrijven die software aan de Amerikaanse inlichtingendiensten of het ministerie van Defensie leveren, aan te geven welke risico’s er zijn als de software door buitenlandse mogendheden wordt ge├»nspecteerd. Tevens gaat het Pentagon een publiekelijk beschikbare database opzetten met software die door landen zoals Rusland of China is ingezien.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief