Salarisfraude via gehackte e-mailaccounts

De Fraudehelpdesk heeft recentelijk meldingen ontvangen van mensen van wie het salaris is gestolen. De diefstallen zijn gepleegd door kwaadwillenden, die in het bezit zijn gekomen van gehackte wachtwoorden van e-mailadressen.

Op deze manier konden zij zich via e-mail voordoen als een medewerker van het bedrijf. Zij verzochten de salarisadministratie om het bankrekeningnummer te wijzigen, waar het salaris naar overgemaakt wordt.

Navraag

“De fraude kwam aan het licht toen verschillende werknemers geen salaris ontvingen en hierover bij de administratie navraag deden,” heeft de Fraudehelpdesk laten weten. “Daar bleek dat zij zelf een mail zouden hebben gestuurd met het verzoek het salaris op een ander rekeningnummer te storten.”

Geen negen tot vijf

Volgens de Fraudehelpdesk werken de slachtoffers bij uiteenlopende organisaties, waaronder een kinderdagverblijf, een uitzendbureau en een pretpark. “Allemaal geen bedrijven waar mensen van negen tot vijf achter hun bureau zitten en even langslopen bij de administratie als hun rekeningnummer verandert.”

Advies

“Vermoedt u dat uw mailaccount is gehackt? Verander dan onmiddellijk de wachtwoorden van uw mailaccount en alle andere accounts, zoals uw bank, webshops en dergelijke,” geeft de Fraudehelpdesk als advies.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief