Merendeel Enterprise-clouds niet veilig

Het merendeel van Enterprise-clouds is zo lek als een mandje. Dat is te lezen in een onderzoek dat werd uitgevoerd door Blue Coat Elastica Cloud Threat Labs. Een steekproef in Groot-Brittanniƫ toonde aan dat maar liefst 98 procent van de cloud-apps niet veilig genoeg is.

Ruim 15.000 zakelijke clouds werden onderzocht met een totaal van meer dan 108 miljoen documenten. De onderzoekers bestudeerden de wijze waarop de clouds werden ingezet en welke apps daarvoor werden gebruikt.

Richtlijnen slecht gevolgd
De conclusie is dat slechts 2 procent van de apps veilig zijn: zij voldoen aan de richtlijnen van de Britse overheid. De mankementen betreffen de bewaking van de privacy, het beschermen van data en het regelen van toegang. Bij sommige bedrijven ontbreekt het aan heldere richtlijnen voor het werken in de cloud. Ook is tijdens het onderzoek vaak uiterst sensitieve informatie aangetroffen in een amper beveiligde cloud.

95 procent onzichtbaar
Saillante bevinding van het onderzoek is dat bedrijven veel meer apps gebruiken dan bij de IT-afdeling bekend is: 20 keer zoveel (!). Enterprises gebruiken gemiddeld 841 apps. Dat betekent dat de IT-afdeling slechts weet heeft van gemiddeld 42 apps; 95 procent van de apps is dus onzichtbaar voor de IT-afdeling.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief