VS: Sancties tegen hackers van vitale infrastructuur

De Amerikaanse autoriteiten krijgen de mogelijkheid om landen die vitale infrastructuur in de VS via internet aanvallen, te bestraffen. Het Witte Huis heeft dit recentelijk bekendgemaakt.

Lisa Monaco, de adviseur van president Obama op het gebied Homeland Security en contraterrorisme, vindt dat dit nodig is, omdat landen zoals Rusland en China steeds verder gaan met cyberaanvallen. Monaco noemt ook Iran. Dat land zou Amerikaanse banken met dos-aanvallen hebben belaagd.

Revolutie van de cyberdreiging
Noord-Korea is volgens haar verantwoordelijk voor vernietigende aanvallen tegen landen en ondernemingen. Behalve landen noemt Monaco hacktivisten, criminelen en terroristen die hun malafide daden via internet praktiseren. “Laten we er geen doekjes om winden, we bevinden ons midden in een revolutie van de cyberdreiging, een die elke dag hardnekkiger, diverser, frequenter en gevaarlijker wordt,” zegt Monaco.

Defensie alleen niet voldoende
In februari introduceerde de VS al het Cybersecurity National Action Plan (CNAP) waarin de strategie tegen cyberaanvallen staat beschreven. Dit plan omvat onder andere defensieve acties. “Maar defensie alleen is niet voldoende,” vindt Monaco. Een van de middelen die zij voor ogen heeft, is het opleggen van sancties tegen landen die bijvoorbeeld via internet de vitale infrastructuur van de VS aanvallen. “De president heeft het duidelijk gemaakt dat we maatregelen zullen nemen om onze belangen in cyberspace te beschermen en we zullen dat doen op een plaats en moment als het ons uitkomt,” aldus Monaco.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief