Met iOS7 nieuwe mogelijkheden voor NL-Alert

Apple heeft 18 september iOS7 geïntroduceerd. Hiermee kan NL-Alert nieuwe stappen nemen in de uitrol van de alarmdienst van de overheid. Tot nu toe weigerde Apple mee te werken aan de introductie van deze functionaliteit op iPhones. Dat is opmerkelijk omdat de dienst al sinds het najaar van 2012 in Amerika is gestart.

Wat is NL-Alert
NL-Alert is een aanvullend alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen.

Hoe werkt NL-Alert
NL-Alert maakt gebruik van technische mogelijkheden om een melding te sturen naar mobiele telefoons. Hierbij wordt gebruik gemaakt van CMAS (Commerial Mobile Alert System). Met CMAS is het mogelijk om een tekstbericht te sturen naar mobiele telefoons die zich in een vooral bepaald gebied bevinden. Om het bericht te sturen is het niet nodig om het mobiele nummer van een toestel te weten. De privacy van de ontvangers kan hiermee worden beschermd. Zelfs als het netwerk overbelast is, wat snel voorkomt in geval van een calamiteit, dan kunnen de berichten nog steeds gestuurd worden.

Volgende stappen
De overheid gaat nu NL-Alert testen met alle operators op de iPhones. “We hebben gezien dat Apple de functie heeft ontsloten en dat NL-Alert daarmee werkt”, aldus woordvoerder Edmond Messchaert van het ministerie van Justitie en Veiligheid. “De volgende stap is dat we samen met de mobiele operators gaan bekijken of het werkt.” De volgende landelijke test is op 4 november om 12:00 uur.

Kijk voor meer informatie over NL-Alert op: http://www.nederlandveilig.nl/

Aanmelden voor onze nieuwsbrief