Bank berooft van 1,3 miljoen pond

Een crimineel heeft zich voorgedaan als IT engineer om illegale apparatuur te plaatsen. Met behulp van deze apparatuur heeft een bende toegang kunnen krijgen tot computersystemen van Barclays in Engeland.

Bank geïnfiltreerd
Het is opmerkelijk dat voor de tweede keer in korte tijd een poging is gedaan om een bank op vergelijkbare wijze digitaal te beroven. In beide gevallen zijn de criminelen er in geslaagd om fysiek toegang te krijgen tot de computersystemen. Vorige week zijn nog een aantal criminelen opgepakt in een poging de bank Santander te beroven. In het geval van Barclays heeft een crimineel zich voorgedaan als een IT specialist die problemen moest verhelpen op computers van de bank. Het is gelukt om fysiek toegang te krijgen en een zogenaamde KVM switch te plaatsen inclusief draadloze netwerk apparatuur. Op 4 april is deze apparatuur geplaatst en op 5 april is de diefstal van het geld ontdekt. Door een snelle reactie van de bank kon het geld direct weer worden teruggeboekt. Er zijn dus geen klanten de dupe geworden van deze diefstal.

Langdurig onderzoek
Verschillende opsporingsdiensten zijn langdurig met onderzoek bezig geweest. De criminelen hadden een lokatie in het centrum van London dat als ‘control centre’ werd gebruikt. Uiteindelijk zijn 8 mensen gearresteerd. Bij huiszoekingen zijn naast contact geld ook sieraden, drugs, honderden credit cards en persoonlijke gegevens gevonden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief