Miljoenen gestolen bij Indiase en Russische bank via SWIFT

Bij een bank in India is door criminelen 1,8 miljoen dollar overgemaakt naar buitenlandse bankrekeningen. Zij slaagden hierin door eerst het netwerk te hacken. Vervolgens boekten ze hun buit over via het SWIFT-systeem. Er is geen informatie vrijgegeven over de manier waarop de kwaadwillenden dit deden.

Deze aanval op een Indiase bank volgt op een soortgelijke diefstal bij een bank in Rusland. Ook in dit land werd een bank gehackt en wisten de criminelen 4,8 miljoen euro te ontvreemden via het SWIFT-systeem.

SWIFT

SWIFT, de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, is een internationale coöperatieve organisatie om tussen landen geld over te boeken. Het is niet de eerst keer dat via SWIFT geld is gestolen. In 2016 is op deze manier 81 miljoen dollar ontvreemd bij een bank in Bangladesh. Een jaar later werd er 3,8 miljoen euro gestolen van een bank in Nepal.

City Union Bank

De City Union Bank heeft aangekondigd om met het Indiase consulaat in Istanboel juridische en diplomatieke stappen te ondernemen om het gestolen bedrag terug te vorderen. Een van de malafide transacties à 1 miljoen dollar is naar een Chinese bank overgeboekt. “De begunstigde heeft het geld door het tonen van vervalste documentatie opgeëist,” heeft de getroffen Indiase bank gezegd.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief