Miljoenenschade in 2020 wegens telefoonspoofing en WhatsAppfraude

Afgelopen jaar liep de schade door telefoonspoofing en WhatsAppfraude tot in de miljoenen. Dit blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk.

Spoofing

In de eerste elf maanden van 2020 ontving de Fraudehelpdesk 769 meldingen over telefoonspoofing, zoals telefoontjes van mensen die zich voordeden als bankmedewerker. In 230 gevallen hadden de benaderde mensen ook daadwerkelijk geld overgemaakt naar de ‘kluisrekening’ van de criminelen. In werkelijkheid was dit echter een bankrekening van een katvanger. In totaal is er op deze manier 3,9 miljoen euro buitgemaakt. De uiteindelijke schade ligt hoger, omdat in dit bedrag alleen de schade is opgenomen van mensen die melding maakten bij de Fraudehelpdesk. De cijfers van aangiftes van de politie zijn niet meegeteld.

WhatsAppfraude

In 2019 kreeg de Fraudehelpdesk circa 2.700 meldingen over WhatsAppfraude. Daarvan hadden 353 mensen geld overgeboekt. De totale schade bedroeg dat jaar 1 miljoen euro. In 2020 ontving de Fraudehelpdesk alleen al in de eerste elf maanden ongeveer 12.000 meldingen. Meer dan 1.300 mensen werd daadwerkelijk geld afhandig gemaakt door de fraudeurs. De totale schade bedroeg 3,8 miljoen euro. Ook in deze cijfers zijn de meldingen bij de politie niet meegerekend.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief