Nederlandse identiteitskaart krijgt chip met inlogfunctie

Nederlandse identiteitskaarten die worden aangevraagd, krijgen voortaan een chip met inlogfunctie. Dit maakt het mogelijk om via DigiD bij de overheid, het onderwijs, de zorg of het pensioenfonds in te loggen. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens heeft dat afgelopen maandag bekendgemaakt.

Maximale bescherming

“Inloggen met een identiteitskaart met behulp van de DigiD-app geeft extra zekerheid en zorgt zo voor maximale bescherming van iemands gegevens”, aldus de dienst. “Om deze gegevens goed te beschermen, willen organisaties de zekerheid dat gegevens altijd met de juiste persoon worden gedeeld. Daarvoor is de Nederlandse identiteitskaart verder ontwikkeld en voorzien van een chip.”

Betrouwbaarheidsniveaus

DigiD kent verscheidene betrouwbaarheidsniveaus. Het basisniveau bevat een gebruikersnaam met wachtwoord. Bij het middenniveau kan een gebruiker inloggen met de DigiD-app of via een sms-controle. Het derde niveau is het zogenaamde substantiƫle niveau. Dit is onder meer nodig bij het werken met extra privacygevoelige gegevens, zoals gegevens over iemands gezondheid. Verder is er het niveau DigiD Hoog.

Rijbewijs en identiteitskaart

Voor DigiD Substantieel en DigiD Hoog is het nodig om eenmalig, respectievelijk telkens, de chip van het rijbewijs en identiteitskaart uit te lezen. Dit kan met behulp van de NFC-functie in tablets en smartphones of via NFC-lezers die aangesloten zijn op een computer.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief