Minister van Defensie: procedures en regels bemoeilijken aanpak cyberaanvallen

Het doorlopen van alle regels en procedures hindert de verdediging tegen cyberaanvallen. Dit heeft demissionair minister Kamp van Defensie onlangs gezegd in een interview met NRC.

Kamp wil dat de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv) wordt aangepast.

Rusland en China

“Wij investeren al veel in de verdediging daartegen, maar eigenlijk zijn wij met de handen op de rug gebonden. Landen als Rusland en China kunnen doen wat ze willen, maar wij hebben ethische principes en regels”, aldus de minister. Hij waarschuwt voor cyberdreigingen vanuit onder meer Rusland en China. Deze en andere landen stelen informatie bij bedrijven, overheden en universiteiten in het Westen. Ook vinden er aanvallen plaats met onjuiste of suggestieve informatie.

Agressieve cyberpolitiek

“We moeten een adequate verdediging hebben tegen cyberaanvallen, maar dat lukt niet als je alle procedures en regels moet doorlopen”, aldus de minister. Volgens hem dient de Wiv gewijzigd te worden om Nederland adequater te beschermen tegen landen met een “agressieve cyberpolitiek”. “Een ander ding zijn dikke netwerkkabels die in Nederland aan land komen. De Wiv uit 2017 was bedoeld om ook interceptie op die kabels mogelijk te maken. Dat is sindsdien nog niet gebeurd, omdat de toezichthouder een aanvraag van de MIVD of AIVD steeds afwijst”, aldus Kamp.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief