KVK toont geen woonadressen meer in Handelsregister

De Kamer van Koophandel (KVK) vermeldt geen woonadressen meer in het Handelsregister. Vestigingsadressen blijven wel zichtbaar.

Sinds 1 januari zijn de afgeschermde woonadressen alleen nog in te zien door overheidsorganisaties waaronder de Belastingdienst. Ook geautoriseerde beroepsgroepen zoals advocaten en deurwaarders hebben toegang tot de woonadressen.

Stalking en bedreigingen

De verandering komt voort uit een wetswijziging om ondernemers te beschermen. Adressen die opgenomen zijn als vestigingsadres, kunnen volgens de Autoriteit Persoonsgegevens leiden tot overlast zoals stalking en bedreigingen.

Vindbaarheid beperken

De KVK licht toe dat ondernemers hun vindbaarheid in het Handelsregister op twee manieren kunnen beperken. Ze zouden een ander vestigingsadres kunnen kiezen of een bedrijfsnaam die niet naar hun eigen naam verwijst. De KVK voegt eraan toe dat het kiezen van een ander vestigingsadres niet altijd even eenvoudig is: “Want soms heb je een praktijk aan huis en kun of wil je die simpelweg niet ergens anders vestigen. Daarnaast ben je aan regels gebonden.”

Datavisie Handelregister

Ondernemers die zich in een bedreigende situatie bevinden, omdat ze geen ander vestigingsadres kunnen kiezen, kunnen daarover contact opnemen met de KVK. De overheid is bezig met een definitieve Datavisie Handelregister om op een andere manier om te gaan met ondernemersgegevens uit het Handelsregister.

Klik hier voor de Kamerbrief ontwikkeling Datavisie Handelsregister van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief