Minister van Financiën: Overheidsinstanties geautomatiseerd bankgegevens laten opvragen

Minister Hoekstra van Financiën heeft recentelijk een wetsvoorstel ingediend om een aantal overheidsdiensten geautomatiseerd bankgegevens op te laten vragen. Het gaat om de politie, de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie en bijzondere opsporingsdiensten.

Als het voorstel wordt aangenomen, kunnen zij data die nu nog handmatig opgevraagd moet worden, in de nabije toekomst via een portal vorderen. Dat hoeft dan ook niet meer op individuele basis zoals nu nog het geval is. Deze wijzigingen moeten ervoor zorgen dat de betreffende overheidsinstanties sneller, betere gegevens ontvangen.

Wet verwijzingsportaal bankgegevens

In het voorstel voor de Wet verwijzingsportaal bankgegevens staat dat banken en andere financiële instellingen die rekeningen met een IBAN-nummer aanbieden, verbonden worden met een portaal. Politie, de bijzondere opsporingsdiensten, het Openbaar Ministerie, de Financial Intelligence Unit Nederland en de Belastingdienst kunnen er geautomatiseerd gegevens opvragen over klanten van deze instellingen.

Europese Unie

“Omdat het betalingsverkeer inmiddels snel, digitaal en grensoverschrijdend is, voldoet deze methode niet meer om ervoor te zorgen dat de instanties tijdig, volledig en op een direct verwerkbare digitale wijze de beschikking krijgen over de gegevens,” is te lezen in een toelichting op het voorstel. Het opzetten van een verwijzingsportaal bankgegevens is tevens een verplichting voor alle landen die tot de Europese Unie behoren. Elke lidstaat dient te beschikken over een geautomatiseerd centraal systeem om klanten van banken en andere betaaldienstverleners te identificeren.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief