Symantec: Chinese hackersgroep valt satellietsystemen aan

Volgens Symantec zou een hackersgroep uit China zich toegang verschaft hebben tot computersystemen in de VS en Zuidoost-Aziƫ. Daarbij ging het om systemen die satellieten besturen.

Dezelfde groep zou ook computers van militaire instanties en telecomproviders hebben aangevallen. Het Amerikaanse bedrijf voor informatiebeveiliging heeft dit gisteren tegenover persbureau Reuters laten weten.

Spionage

Als gevolg van de hack konden de kwaadwillenden de systemen van de satellieten manipuleren. Theoretisch gezien was het mogelijk dat zij de baan van een satelliet konden wijzigen. De transmissie van gegevens zou dan niet meer correct functioneren. Symantec denkt dat spionage het doel van de hackersgroep was. Door in de satellietsystemen binnen te dringen, wilde de groep vooral doelwitten afluisteren.

Militaire doelen en burgers

Speciale malware zou zijn ingezet om militaire doelen en burgers te bespioneren. Of, en in welke mate, de spionagepogingen zijn geslaagd, is niet bekend. De malware is inmiddels verwijderd van de aangevallen systemen. Symantec heeft aangekondigd op korte termijn een uitgebreid rapport over de hacks te publiceren. China zou al eerder hacks hebben gepleegd voor spionagedoelen. Om die reden wil de VS geen telecomapparatuur of smartphones van Chinese producenten op overheidslocaties gebruiken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief