Minister voor Medische Zorg steunt PGO

De minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins, steunt het digitale hulpmiddel Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Hij gaat de ontwikkeling ervan stimuleren met een subsidie van 3 miljoen euro. Dit heeft Bruins tegen de Volkskrant gezegd die hier vandaag over publiceert.

Met het PGO kunnen mensen hun medische gegevens zelf beheren. De data kunnen bewaard worden via een pc/laptop, tablet of smartphone. Gebruikers kunnen zelf bepalen om die informatie wel of niet te delen met hun zorgverleners.

Elektronisch patiëntendossier (EPD)

De Persoonlijke gezondheidsomgeving is anders opgezet dan het elektronisch patiëntendossier (EPD). Zo wordt alle informatie niet in één systeem opgeslagen en kunnen individuele gebruikers zelf bepalen welke data wel of niet in het PGO wordt opgenomen. Dit vindt plaats in overleg met zorgverleners. Zij verzenden de gegevens daarna naar een huisarts, ziekenhuis of apotheek, waarna de patient kan aangeven welke informatie met welke andere zorgverlener mag worden gedeeld.

DigiD

Het nieuwe systeem zal naar verwachting volgend jaar beschikbaar zijn. De beveiliging ervan zal beter zijn dan die van DigiD, het digitale communicatiesysteem van de overheid, verzekert de minister. “Ook moet het wel zo worden geregeld dat iedereen ermee overweg kan, ook laaggeletterden,” aldus Bruins.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief