WhatsApp krijgt 600.000 euro boete van Spanje

De Spaanse overheidsorganisatie voor databescherming heeft WhatsApp en moederbedrijf Facebook een boete opgelegd van 600.000 euro. De Agencia Española de Protección de Datos (AEPD) heeft daartoe besloten, omdat het bedrijf misbruik heeft gemaakt van persoonlijke gegevens.

Facebook, dat WhatsApp in 2014 overnam, beloofde indertijd de data van WhatsApp-gebruikers niet te delen met Facebook. In de zomer van 2016 kondigde Facebook echter aan dit toch te gaan doen.

Expliciet toestemming

Gebruikers van de berichtendienst moesten hiermee instemmen, of de app niet meer gebruiken. De AEPD concludeerde dat gebruikers niet goed genoeg werden geïnformeerd om hier expliciet toestemming voor te geven. Ook kregen de gebruikers geen optie om hun gegevens niet met Facebook te delen. Facebook zette zijn beleid toch door. De Spaanse privacywaakhond beschouwde dit als een ernstige inbreuk op de privacy van gebruikers, en in strijd met de Spaanse en Europese wet.

ICO en EU

Whats app heeft deze week om dezelfde reden ook van de Britse privacywaakhond ICO een boete gekregen. De Europese Commissie had WhatsApp in 2017 al een boete van 110 miljoen euro opgelegd voor dit onrechtmatig delen van data.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief