Minstens vijf procent Google-bezoekers met adware besmet

Zeker vijf procent van alle mensen die websites van Google bezoekt, is besmet met adware. Binnen deze groep heeft zeker de helft twee of meer “ad injectors” geïnstalleerd. Hierbij gaat het om software die advertenties op websites vervangt of injecteert.

De Universiteit van Californië heeft hier onderzoek naar gedaan. Het onderzoek zal pas op 1 mei worden gepubliceerd, maar Google heeft de belangrijkste details nu al online gezet. Ad injectors zijn volgens Google een groot probleem: zowel voor gebruikers van Windows als Mac, die met Chrome, Firefox of Internet Explorer werken.

Misleidende Chrome-extensies
Vaak wordt de adware via advertenties aangeboden of gebundeld met andere programma’s. Sinds januari van dit jaar heeft Google al meer dan 100.000 klachten ontvangen van Chrome-gebruikers over advertenties die werden geïnjecteerd. Verder ontdekten de onderzoekers 192 misleidende Chrome-extensies. Inmiddels zijn 14 miljoen mensen hier het slachtoffer van geworden. Ook blijkt dat 34% van de Chrome-extensies die advertenties injecteert als malware is te beschouwen.

Beschermen
Google waarschuwt Chrome-gebruikers sinds eind februari voor websites die deze programma’s aanbieden, zodat ze zich kunnen beschermen tegen adware en andere ongewenste software. Google maakte deze mogelijkheid vorige week ook beschikbaar voor Mozilla, Apple en andere partijen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief