Mozilla: Gebruikers moeten in actie komen voor gezond internet

Mozilla heeft het Internet Health Report gepubliceerd, waarin te lezen is wat de stand van zaken van het internet is. Daarbij is onder andere gelet op de openheid van het web en de privacy van de gebruikers.

Mozilla wil hiermee internetgebruikers stimuleren om in actie te komen voor een gezond internet. De maker van de gratis webbrowser Firefox vindt overigens niet dat het internet nu ongezond is.

Indicatoren

“In de meeste gevallen is het geen eenvoudige vraag. Er zijn wel duidelijke indicatoren om in de gaten te houden. Het gaat in bepaalde gebieden beter, zoals toegang, betaalbaarheid en encryptie. En het gaat slechter in andere, zoals censuur, online intimidatie en energieverbruik. Simpele indicatoren missen de complexiteit die met globale ecosystemen zoals het internet komt,” stelt Mozilla.

Samentrekkingen

Er zou meer oog moeten zijn voor samentrekkingen, zoals de groeiende spanning tussen vrije meningsuiting en intimidatie. “We moeten naar technologie├źn en mensen kijken die vandaag klein, maar morgen groot kunnen zijn, zoals fabrikanten van opensourcehardware of blockchain-innovators, ” aldus Mozilla.

Gebruikers

Gebruikers kunnen zelf ook zorgen voor een gezonder internet. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen nagaan welke informatie bedrijven zoals Facebook en Google over hen vergaren. Vervolgens zouden ze hier rekening mee moeten houden als ze hun privacyinstellingen instellen. Tevens adviseert Mozilla om regelmatig te updaten en sterke wachtwoorden te gebruiken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief