Risico op interne datalekken groter dan externe in gezondheidszorg

56 procent van de digitale incidenten in de gezondheidszorg hebben een interne oorzaak. Daarmee is het de enige sector waar dit risico intern groter is dan extern. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van Verizon Communications.

Bij datalekken gaat het zowel om medische informatie als om persoonsinformatie. Ongeveer een kwart van de incidenten wordt veroorzaakt door medewerkers die dossiers inzien waartoe ze niet bevoegd zijn.

Nieuwsgierigheid

De voornaamste reden zou vaak nieuwsgierigheid zijn. Zo worden dossiers van een bekende van de zorgprofessional onrechtmatig ingezien. Vanuit dit motief worden ook dossiers van beroemde patiƫnten bekeken, volgens het onderzoek van Verizon. In Nederland kwam onlangs in het nieuws dat personeel van het Haga-ziekenhuis in Den Haag onbevoegd het dossier van Samantha de Jong (bekend onder de naam Barbie) had ingezien. Deze zaak wordt momenteel onderzocht door de Autoriteit Persoonsgegevens en het ziekenhuis zelf.

Menselijke fout

In ongeveer een derde van de gevallen is een menselijke fout de oorzaak van een datalek. Gevoelige informatie wordt dan per ongeluk met de verkeerde persoon gedeeld. In het onderzoek van Verizon zijn 750 digitale incidenten binnen de gezondheidszorg onderzocht. Twee derde daarvan betrof een datalek.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief