Mozilla kreeg permissies aangaande gebruikersdata Facebook

Opensource-ontwikkelaar Mozilla heeft zelf bekendgemaakt in 2012 en 2013 overeenkomsten met Facebook afgesloten te hebben. Daarbij ging het om data van mensen die gebruikmaken van dit social medium.

Recentelijk liet Facebook aan Mozilla weten dat deze twee overeenkomsten op korte termijn worden ontbonden. Naar eigen zeggen van Mozilla is er geen informatie van Facebook naar Mozilla verstuurd. Wel kreeg de opensource-ontwikkelaar permissies aangaande data van Facebook-gebruikers.

Firefox

Mozilla-engineers constateerden dat ze uitgebreide toegang hadden door deze overeenkomsten. Vervolgens vroegen ze aan Facebook om deze te reduceren. De eerste overeenkomst moest het gemakkelijker maken voor Firefox-gebruikers op Facebook om met de Facebook-applicatie te interfacen. “De relatie was onderdeel van ons werk met de Social API, een poging om sociale ervaringen naadlozer in de browser te verwerken,” schrijft Denelle Dixon op het Mozilla-blog. De tweede overeenkomst had betrekking op Firefox OS. Tijdens het gebruik van dit besturingssysteem kregen gebruikers de mogelijkheid om hun Facebook-contacten op het apparaat te importeren.

Transparantie

Dixon verklaart dat Mozilla deze overeenkomsten bekend heeft gemaakt, omdat het helder wil zijn dat Mozillas producten technisch toegang tot de API’s van Facebook hadden. Mozilla wil ook duidelijk zijn over wat er met die toegang is gedaan. De opensource-ontwikkelaar spoort andere bedrijven aan om hun relatie met Facebook onder de loep te nemen en om daar transparant over te zijn. “Dat niveau van transparantie is nodig om een gezonder en betrouwbaarder internet te maken dat de gebruikers op de eerste plek zet,” stelt Denelle Dixon.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief