Voetbal-app La Liga luistert miljoenen gebruikers af

In Spanje is veel commotie ontstaan over de nieuwste versie van de app van de Spaanse voetbalcompetitie. De officiële app van La Liga kan via de smartphone en gps-locatie de omgeving van miljoenen gebruikers afluisteren.

La Liga doet dit afluisteren naar eigen zeggen om fraude tegen te gaan. Bars, cafés en andere locaties die voetbalwedstrijden aan klanten laten zien, betalen hier lang niet altijd voor.

Ruim 10 miljoen

De nieuwste versie van de Android-app is eind vorige week uitgebracht en inmiddels door ruim 10 miljoen mensen gedownload. Gebruikers wordt gevraagd om toegang te verlenen tot de gps-locatie en de microfoon van hun telefoon. La Liga kan vanaf dat moment de telefoon op afstand inschakelen, en op deze wijze speuren naar geluiden van een voetbalwedstrijd. Omdat ook de gps-data wordt gedeeld met La Liga, is precies te achterhalen om welke bar of welk café het gaat.

Verplicht

Critici vinden dat La Liga op deze manier miljoenen voetbalfans afluistert. Om de telefoon in te kunnen schakelen, dient een gebruiker wel vooraf toestemming te geven. Hij moet dit echter doen in een scherm waarbij een andere optie verplicht moet worden aangevinkt. Doet een gebruiker dat niet, dan kan hij de La Liga-app niet gebruiken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief