Nagemaakte CoronaCheck Scanner-app in omloop

Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt ondernemers voor een nagemaakte CoronaCheck Scanner-app.

Alle QR-codes die met deze app worden gescand, kleuren groen. Ook als die codes niet afkomstig zijn van de CoronaCheck-app.

QR-code

De CoronaCheck Scanner-app is door de overheid gemaakt om QR-codes van de CoronaCheck-app te scannen. Ondernemers in onder meer horeca en cultuur zijn verplicht om deze codes van hun klanten te scannen. Eerder kwam al aan het licht dat er een nagemaakte versie van CoronaCheck app in omloop is. Nu blijkt dat er ook een nagemaakte CoronaCheck Scanner-app in circulatie is. Deze app beoordeelt alle QR-codes als geldig. Ook als de code verlopen of geblokkeerd is, of als de QR-code niets met de CoronaCheck-app te maken heeft.

Gebruik strafbaar

Volgens de ontwikkelaars toont de nagemaakte app ook de correcte initialen van personen die een legitieme QR-code laten scannen. Het ministerie van Volksgezondheid wijst ondernemers erop dat ze wettelijk verplicht zijn om de CoronaCheck Scanner-app van de overheid te gebruiken. “Doe je dat niet, dan is het net alsof je helemaal niet controleert”, stelt een woordvoerder. Het ministerie kan hiervan aangifte doen, als dat nodig is: “Het verspreiden van de app is op zichzelf niet strafbaar, gebruik ervan wel.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief