Nederland krijgt algoritmetoezichthouder in 2023

Een nieuwe autoriteit gaat toezien op het gebruik van algoritmen. Deze algoritmetoezichthouder zal in de loop van 2023 worden opgericht. De regering heeft dit recentelijk bekendgemaakt.

Beschikbare regelingen

“De nadruk moet bij inzet van algoritmen niet alleen liggen op het bestraffen van mensen. Er zijn nu ook veel algoritmen die goede dingen doen”, licht staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering toe. Er zal onder andere onderzoek gedaan worden naar het gebruik van algoritmen om mensen attent te maken op beschikbare regelingen. “Ik heb ook geld uitgetrokken om met oplossingen te komen om met data en algoritmen armoede en problematische schulden te bestrijden. Algoritmen moeten alleen gebruikt worden wanneer het echt nodig is om de overheid goed te laten werken”, aldus de staatssecretaris.

Autoriteit Persoonsgegevens

Volgens het kabinet is “stevig toezicht” onmisbaar om grondrechten en publieke waarden te beschermen: “Het kabinet investeert daarom in een algoritmetoezichthouder die in de loop van 2023 zal worden ingericht. Ten aanzien van nieuwe toezichtstaken die hieruit voortvloeien, zal een uitvoeringstoets worden uitgevoerd. Ook wordt het budget van de Autoriteit Persoonsgegevens structureel verhoogd om het toezicht op de naleving van de AVG in het digitale domein te ondersteunen.” Eerder werd al bekend dat voor de algoritmetoezichthouder een budget van 1 miljoen euro is uitgetrokken voor het eerste jaar.

Klik hier voor het nieuwsbericht van de Rijksoverheid.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief