Nederlanders minder digitaal vaardig dan ze denken

Veel Nederlanders overschatten hun digitale vaardigheden. Dat blijkt uit een recent onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Nepwinkels en phishing

De respondenten denken dat ze een nepwebwinkel goed kunnen herkennen. In de praktijk blijkt echter dat ze niet goed uitzoeken of een website echt betrouwbaar is. Ook het herkennen van phishingmails blijkt een opgave te zijn. Tevens komt uit het onderzoek naar voren dat sommige mensen digitaal vaardig zijn op het ene terrein, maar op andere gebieden juist digitale vaardigheden missen.

Digitalisering van samenleving

“Mensen met weinig digitale vaardigheden ervaren allerlei barrières als het gaat om digitale zaken en vaardigheden. Er is een sterke angst om dingen verkeerd te doen. Door de toenemende digitalisering is het van belang dat ook deze groep niet digitaal vaardigen volwaardig mee kan blijven doen aan de samenleving”, lichten de onderzoekers toe. “Voor deze groep is het belangrijk om niet-digitale alternatieven aan te blijven bieden.” De onderzoekers adviseren verder om sterk in te zetten op het vergroten van de bewustwording rond het herkennen van phishingberichten en nepwebwinkels.

Klik hier voor het onderzoek Digitale vaardigheden van Nederlanders.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief