Nederlanders weten te weinig over cybersecurity

Uit het onderzoek ‘Cybersecurity awareness en skills in Nederland’ blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders van 13 jaar en ouder, geen of weinig kennis heeft over de gevaren wanneer ze online zijn.

Ook zijn ze onvoldoende op de hoogte hoe zij zich tegen gevaren online kunnen wapenen. Ongeveer de helft van de bevolking weet niet wat ransomware is. Cybergevaren als malware, botnets en social engineering zijn eveneens weinig bekend.

Geen back-ups, wachtwoorden op briefjes
Het onderzoek concludeert dat als mensen op de hoogte zijn van onderwerpen met betrekking tot cybersecurity, zij daar lang niet altijd naar handelen. Zo maakt een deel van de Nederlanders nog steeds geen back-ups en worden wachtwoorden nog regelmatig op een briefje geschreven.

Bewustzijn verhogen
Om het bewustzijn te verhogen is vandaag de campagne Alert Online van start gegaan. Deze campagne die tot en met 14 oktober duurt, is een initiatief van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, het bedrijfsleven, het onderwijs en de wetenschap. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff verrichtte vanmiddag in Den Haag de aftrap van Alert Online. De organisatie van Alert Online wordt gedaan door ECP en mogelijk gemaakt door de NCTV.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief