Gemeente Dronten slachtoffer van ransomware

Gisteren, 29 september, heeft de gemeente Dronten alle systemen offline gehaald. Reden was een ransomware-infectie waardoor bestanden van de gemeente in gijzeling waren genomen. De gemeente Dronten heeft dit via Facebook bekendgemaakt.

In een verklaring zei de gemeente afgelopen donderdag: “Het lijkt er op dit moment op dat de kernapplicaties niet zijn aangetast.”. Vandaag waren alle systemen van de gemeente weer in de lucht.

Geen datalek?
Het is mogelijk dat afspraken die gisteren via de website van Dronten zijn gemaakt, of producten die zijn aangevraagd, niet zijn doorgekomen. Inwoners van Dronten die dit donderdagmiddag of -avond hebben gedaan, wordt aangeraden om dit nogmaals te doen. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat er informatie is gelekt of ontvreemd.

Cryptolockervariant
Vanochtend maakte de gemeente via de eigen website www.dronten.nl bekend dat de website weer actief is en de digitale dienstverlening is hervat. Details over de digitale gijzeling zijn vooralsnog niet bekend of bekendgemaakt. Vorig jaar maart was de gemeente Dronten ook al door ransomware getroffen. Toen bleek het te gaan om een Cryptolockervariant.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief