Nederlandse massaclaim tegen Amazon vanwege illegaal verzamelen persoonsgegevens

Stichting Data Bescherming Nederland (SDBN) is een rechtszaak tegen Amazon gestart. De webwinkel zou de privacywetgeving niet hebben nagevolgd.

Commercialiseren van privacygevoelige gegevens

Amazon heeft volgens SDBN persoonsgegevens verzameld en verhandeld zonder dat de gebruikers hier toestemming voor hebben gegeven. “Bovendien heeft het bedrijf veel geld verdiend met het commercialiseren van jouw (privacygevoelige) gegevens. Dat vinden we oneerlijk. Hoog tijd dus om Amazon tot de orde te roepen”, stelt SDBN. Het betreft data die Amazon via de eigen webwinkel zou verzamelen. De stichting wijst erop dat gebruikers in de webshop worden gevolgd, ook als ze hier niet mee hebben ingestemd. “Het probleem is kortom dat Amazon veel van deze gegevens verzamelt z√≥nder dat gebruikers daar expliciet toestemming voor hebben gegeven en zonder een andere geldige grondslag. Dat is in strijd met de wet,” aldus SDBN.

Massaclaim

Via de rechtszaak wil de stichting afdwingen dat Amazon deze activiteiten staakt en de gebruikers een schadevergoeding betaalt. Mensen met een account bij Amazon kunnen zich kosteloos aanmelden voor de massaclaim. Een procesfinancier betaalt de zaak. Als de claim gegrond wordt verklaard, ontvangt deze een vergoeding van maximaal twintig procent van het compensatiebedrag. “Wij streven ernaar om nog dit jaar de dagvaarding uit te brengen voor de rechtbank. Een uitspraak verwachten we op zijn vroegst in 2026”, aldus SDBN.

Klik hier voor het bericht van Stichting Data Bescherming Nederland.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief