Gezichtsherkenning smartphones te hacken met pasfoto

Van goedkopere telefoons is de gezichtsherkenningsfunctie vaak onvoldoende beveiligd. Een kwaadwillende kan met een afgedrukte pasfoto van de eigenaar van het toestel eenvoudig toegang krijgen. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Consumentenbond.

Geen verbetering in vier jaar tijd

Van 40 procent van de smartphones die de Consumentenbond sinds vorig jaar augustus heeft getest, is de functie inloggen via gezichtsherkenning beneden de maat. Het betreft toestellen in de lagere prijsklassen van de merken Honor, Motorola, Nokia, OnePlus, OPPO, Xiaomi en een enkel model van Samsung. Vier jaar geleden bleek dit probleem ook al uit onderzoek van de consumentenorganisatie. Toen ging het om 43 procent van de onderzochte toestellen.

Waarschuwing niet voldoende

“Het is teleurstellend dat de betrouwbaarheid van gezichtsherkenning in al die jaren niet is verbeterd”, reageert Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar. “De telefoons geven gebruikers wel een waarschuwing dat de gezichtsherkenning niet de veiligste vorm van beveiliging is. Wat ons betreft moet zwakke gezichtsherkenning ├╝berhaupt niet worden aangeboden, ook niet met een waarschuwing.”

Klik hier voor het bericht van de Consumentenbond.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief