Negen miljoen Android-telefoons geïnfecteerd via Huawei AppGallery

Meer dan negen miljoen Android-telefoons zijn via malafide apps in de Huawei AppGallery met malware geïnfecteerd geraakt. Dit heeft het Russische Dr. Web deze week bekendgemaakt.

Het antivirusbedrijf met hoofdkantoor in Moskou trof in de appstore van de Chinese telefoonfabrikant 190 verschillende soorten games die met de Cynos-trojan zijn besmet. De volledige naam van de malware luidt Android.Cynos.7.origin.

Gegevens over gebruiker en toestel

Deze malware vergaart onder meer telefoonnummers, locatiegegevens, landcodes en andere mobiele netwerkparameters en informatie over het toestel. Behalve het verzamelen van gebruikersgegevens laat de malware ook advertenties zien op het scherm van de gebruiker.

GitHub

Eerdere versies van Cynos-trojan zijn ingezet om sms-berichten te onderscheppen, andere apps te installeren en premium sms-berichten te verzenden, stelt Dr. Web. Het antivirusbedrijf waarschuwde Huawei, waarna het bedrijf de malafide apps uit de AppGallery heeft gehaald. Op de website van GitHub is een overzichtslijst te zien van de apps die de Cynosmalware bevatten.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief