New Orleans offline na ransomware-aanval

De stad New Orleans in de Amerikaanse staat Louisiana heeft servers en werkstations van ambtenaren uitgeschakeld. Tevens is de website van de stad offline gehaald.

De maatregelen zijn genomen, nadat de stad met ongeveer 400.000 inwoners eind vorige week was getroffen door een uitbraak van ransomware. Via Twitter liet de stad weten dat de hulpdiensten gewoon bereikbaar zijn.

Computers losgekoppeld

Nadat de ransomware-aanval was ontdekt, kregen ambtenaren de opdracht om hun computers van het netwerk los te koppelen. Als preventiemaatregel werden ook de servers uitgeschakeld, liet de stad tijdens een persconferentie weten. Hoeveel systemen zijn geïnfecteerd met de ransomware, en om welk type malware het gaat, heeft New Orleans niet bekendgemaakt.

Telefoon, pen en papier

Zolang de systemen offline zijn, handelt de stad zaken met burgers via de telefoon en met pen en papier af. Eén overheidsfunctionaris benadrukte dat de stad in het verleden vaker met tegenslagen te maken heeft gekregen, en ook zonder internet kan functioneren. Wanneer alle systemen weer online komen, is vooralsnog niet duidelijk.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief