Softwarefouten oorzaak 25.000 onrechtmatig opgenomen telefoongesprekken

De Dienst Justitiƫle Inrichtingen (DJI) heeft door twee programmeerfouten telefoongesprekken tussen advocaten en gevangenen opgenomen. Naar schatting zou het om 25.000 gesprekken sinds 2013 gaan. Minister Dekker voor Rechtsbescherming heeft dit aan de Tweede Kamer geschreven.

Het agentschap DJI beschikt over een systeem, Telefonie voor Justitiabelen, waarmee gedetineerden met de buitenwereld kunnen telefoneren. Met toestemming van de gevangenisdirecteur is het mogelijk om gesprekken af te luisteren of op te nemen. Redenen hiervoor kunnen onder meer voortgezet crimineel handelen zijn of ongewenst contact met slachtoffers.

NOvA

Om te voorkomen dat gesprekken tussen gevangenen en advocaten worden opgenomen, is het systeem voorzien van een nummerherkenningssysteem. Advocaten verstrekken vrijwillig hun telefoonnummer, of een wijziging daarvan, via een website aan de Nederlandse orde van advocaten (NOvA). De orde verzendt deze lijst versleuteld naar het systeem. Gesprekken via deze telefoonnummers kunnen volgens minister Dekker niet in realtime worden afgeluisterd of opgenomen. Echter, vanwege twee programmeerfouten werden deze gesprekken toch opgenomen.

Onafhankelijke onderzoekscommissie

Dekker heeft de Tweede Kamer laten weten dat de programmeerfouten al sinds de start van het systeem aanwezig zijn. Middels extrapolatie van het aantal vastgestelde opgenomen gesprekken over de gehele periode kon een onafhankelijke onderzoekscommissie een schatting maken. Volgens de commissie betreft het in totaal 25.000 telefoongesprekken.

Klik hier voor het TK Onderzoeksrapport Commissie Telefonie voor Justitiabelen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief