Nieuw, uniek btw-identificatienummer voor zzp’ers

Zzp’ers ontvangen een nieuw, uniek btw-identificatienummer dat hun privacy beter beschermt. In dit nieuwe nummer is het burgerservicenummer (BSN) niet langer verwerkt.

Omdat het BSN van zzp’ers zo breed bekend was, liep deze groep een verhoogd risico op identiteitsfraude. Het ministerie van FinanciĆ«n maakte bekend dat sinds donderdag 10 oktober de eerste groep mensen met een eenmanszaak een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst krijgt.

Btw-id

Het nieuwe nummer met de naam btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit 14 tekens. Het nummer begint met de landcode NL, gevolgd door negen cijfers, de letter ‘B’ en eindigt met een controlegetal van twee cijfers. De negen cijfers hebben geen relatie meer met het burgerservicenummer.

Omzetbelastingnummer

Vanaf 1 januari 2020 dienen ondernemers hun btw-id op facturen en hun website te plaatsen. Hiermee tonen ze aan dat ze btw-plichtig ondernemer zijn. Het ministerie wijst erop dat voor handel binnen de EU het belangrijk is dat deze ondernemers hun btw-id tijdig doorgeven aan hun leveranciers. Hun huidige btw-nummer, dat voortaan het omzetbelastingnummer wordt genoemd, blijft wel in gebruik voor communicatie met de Belastingdienst en de aangifte omzetbelasting.

Klik hier voor het nieuwsbericht van de Belastingdienst over de uitgifte van nieuwe btw-nummers.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief