CSR: Digitale voordeur onvoldoende afgesloten

Wie op vakantie gaat, doet zijn woning goed op slot. De digitale voordeur wordt echter nog altijd onvoldoende afgesloten. Dat zegt Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime bij de politie, in het CSR Magazine van oktober.

De Cyber Security Raad (CSR) is een nationaal en onafhankelijk strategisch adviesorgaan van het kabinet.

Digitale deur

“Wie op vakantie gaat, sluit alles goed af, regelt wellicht een tijdschakelaar voor het licht. Vraagt de buren de post weg te halen. Alles om ervoor te zorgen dat het lijkt alsof je thuis bent en om inbrekers buiten de deur te houden. De digitale deur sluiten we daarentegen nog steeds onvoldoende af, bijvoorbeeld omdat die beveiligingsupdate nu even niet uitkomt of we klikken te snel op een linkje in een verdachte e-mail,” aldus Van der Plas.

Menselijke factor

Luitenant-generaal Onno Eichelsheim onderschrijft dat de menselijke factor een belangrijke rol speelt. “Veelal onbewust doen we dingen, al dan niet extern geïnitieerd, die ons en onze systemen kwetsbaar maken. De medewerker beweegt zich privé natuurlijk ook in het digitale en maatschappelijke domein.”

Security awareness

Volgens de Luitenant-generaal is het belangrijk om een gezamenlijke boodschap stelselmatig te herhalen om de maatschappelijke bewustwording te verhogen. “Het is mij in ieder geval gedurende mijn loopbaan duidelijk geworden dat investeren in de awareness van de medewerker een belangrijke schakel is in onze digitale veiligheid. Binnen Defensie besteden we dan ook specifiek aandacht aan deze kant van de human factor.”

Klik hier voor de website van de Cyber Security Raad (CSR).

Aanmelden voor onze nieuwsbrief