Beveiligde Office 2016-documenten veiliger dan wachtwoordmanagers

Volgens Oleg Afonin van softwarebedrijf Elcomsoft zijn wachtwoordmanagers minder veilig dan doorgaans wordt aangenomen. Beveiligde Office 2016-documenten zijn volgens hem beter bestand tegen bruteforce-aanvallen dan programma’s als 1Password, Dashlane, KeePass en LastPass.

Afonin: “Zijn wachtwoordmanagers veiliger dan het bijhouden van een lijst met wachtwoorden in een Excel-bestand? Niet per definitie, maar dit gebrek aan veiligheid wordt gemakkelijk goed gemaakt door het gemak dat wachtwoordmanagers bieden in vergelijking met een Excel-spreadsheet.”

Office 2016 en RAR5
Uit onderzoek blijkt dat de master key van deze vier wachtwoordmanagers in kortere tijd is te kraken dan een password van een beveiligd Office 2016- of RAR5-bestand. Voor deze test is gebruikgemaakt van een computersysteem met een Nvidia GTX 1080 videokaart.

Sterk meesterwachtwoord cruciaal
Een Office 2016-document kon per seconde met 7.300 passwords belaagd worden: de laagste score uit de test. Bij RAR5-bestanden bedroeg dit aantal 25.300. Van de wachtwoordmanagers scoorde Dashlane het slechts met 129.000 passwords per seconde; LastPass scoorde het beste met 44.800 passwords per seconde. Het is dus kortom verstandig om een zeer sterk meesterwachtwoord voor een wachtwoordmanager te kiezen.


Om social media te kunnen gebruiken zijn cookies nodig, schakel deze in om de knoppen te activeren.

Tags: , , , ,

Close