Noorse privacytoezichthouder publiceert geen Facebookpagina vanwege privacyrisico’s

De Noorse privacytoezichthouder Datatilsynet gaat geen Facebookpagina aanmaken, omdat de privacyrisico’s voor gebruikers te groot zouden zijn.

De toezichthouder is, naar eigen zeggen, de eerste organisatie die een risicoanalyse en een Data Protection Impact Assessment (DPIA) heeft uitgevoerd naar Facebookpagina’s.

Verwerking persoonlijke data

Datatilsynet was van plan om Facebook voor communicatiedoeleinden in te zetten. Onderzoek dat daaraan voorafging, toonde echter aan dat er risico‚Äôs aan vastzitten voor de rechten en vrijheden van gebruikers. Voor een paginabeheerder is het niet mogelijk om deze risico’s weg te nemen. Daarbij gaat het om de verwerking van persoonlijke data, aldus Bjorn Erik Thon, hoofd van Datatilsynet.

AVG

Datatilsynet voegt eraan toe dat het met een Facebookpagina niet aan Artikel 26 van de AVG over Gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken kan voldoen. De overeenkomst met Facebook is niet in overeenstemming met de wensen van de privacytoezichthouder. Het is ook niet mogelijk om een aparte verwerkingsovereenkomst met Facebook af te sluiten.

Klik hier voor het bericht van Datatilsynet.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief