Justitie onderzoekt verbod op cyberverzekeringen

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat onderzoeken of het voldoen van losgeld bij ransomware kan worden teruggedrongen. Een woordvoerder van het ministerie heeft dit onlangs tegen de NOS gezegd.

Volgens niet nader genoemde bronnen zou het ministerie onderzoeken of het verzekeraars kan worden verboden om losgeld te vergoeden.

Hogere bedragen aan losgeld

Momenteel zijn er meerdere verzekeringsmaatschappen die cyberverzekeringen aanbieden. Daarbij wordt het losgeld vergoed dat organisaties betalen aan cybercriminelen om hun bestanden terug te krijgen. Sommige experts denken dat hierdoor veel hogere bedragen aan losgeld geĆ«ist zullen worden. “Door losgeld te betalen, worden criminele activiteiten beloond en gestimuleerd. Daarnaast is de verwachting van de politie dat het betalen van losgeld leidt tot meer aanvallen van ransomware”, aldus demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Nog geen besluit

Het ministerie van Justitie wil het bericht niet bevestigen noch ontkennen. “We onderzoeken hoe we losgeldbetalingen kunnen verminderen. Daarover hebben we nog geen besluit genomen”, laat een woordvoerder weten. In augustus liet de FBI weten tegen een wettelijk verbod op het betalen van losgeld bij ransomware-aanvallen te zijn. Volgens de Amerikaanse federale politiedienst zou dit niet de oplossing zijn.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief