Noorwegen staakt corona-app wegens privacy

Het Folkehelseinstituttet, de Noorse tegenhanger van het RIVM, houdt op met het gebruik van een corona-app. Volgens het instituut zijn er te veel zorgen over privacy.

Alle data die inmiddels is verzameld, wordt verwijderd. Er zullen geen nieuwe gegevens vergaard worden. De beslissing volgt op een kritisch rapport van Datatilsynet, de Noorse autoriteit voor gegevensbescherming.

Extreme inbreuk

“De app is een extreme inbreuk op de privacy, zelfs in een noodsituatie zoals bij een pandemie”, aldus Datatilsynet-directeur Bjørn Erik Thon. Omdat de besmettingsgraad in het Scandinavische land is afgenomen, is het gebruik ervan volgens Thon niet langer te rechtvaardigen. Het Folkehelseinstituttet deelt de conclusie van de privacy-autoriteit niet, maar geeft er wel gehoor aan. “Hiermee verzwakken we wel een belangrijk onderdeel van ons wapen tegen infecties”, aldus het Folkehelseinstituttet.

Duitsland

Mocht er een privacyvriendelijk alternatief voor de corona-app ontwikkeld worden, dan wordt deze mogelijk wel in gebruik genomen. In totaal hebben 1,6 miljoen mensen de Noorse app gedownload, waarvan 600.000 deze actief gebruiken. Er waren in andere landen al eerder kritische geluiden te horen over het gebruik van corona-apps. Om de privacy beter te waarborgen, heeft Duitsland bijvoorbeeld voor een app gekozen die informatie niet centraal opslaat. Apple en Google hebben een platform ontwikkeld dat de privacy van gebruikers moet garanderen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief