Noyb dient klacht in tegen X vanwege verzamelen van gevoelige data

Noyb heeft afgelopen donderdag bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een klacht tegen X ingediend. De privacyorganisatie stelt dat X illegale microtargeting-advertenties mogelijk maakte.

Politieke en religieuze overtuigingen

Volgens noyb verzamelt X gevoelige gegevens waaronder politieke opvattingen en religieuze overtuigingen. Dat doet X door het gedrag van gebruikers op het platform te monitoren. De vergaarde gevoelige data zou X gebruiken voor gerichte advertenties. Noyb wijst erop dat X in de advertentierichtlijnen stelt dat politieke en religieuze overtuigingen niet voor advertenties worden gebruikt. “In werkelijkheid lijkt het erop dat X het verbod op geen enkele manier handhaaft”, aldus de ngo.

AVG en Digital Services Act

Voorts stelt de privacyorganisatie dat X in overtreding is van de AVG en Digital Services Act (DSA). Politieke opvattingen en geloofsovertuigingen zijn extra beschermd onder de AVG. Deze gegevens mogen alleen in uitzonderlijke gevallen worden verwerkt. Door deze data voor gerichte advertenties in te zetten, heeft X zowel de AVG als DSA overtreden volgens noyb. Hierover heeft de ngo een klacht ingediend bij de Nederlandse privacytoezichthouder AP.

Klik hier voor de klacht die NOYB heeft ingediend bij de AP.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief