NSA: beperk delen locatiegegevens

Locatiegegevens van smartphones zijn zowel via mobiele netwerken te volgen, als via wifi en bluetooth. Gebruikers van deze toestellen kunnen weliswaar location services uitzetten, maar dit betekent niet dat GPS eveneens uitgeschakeld wordt.

“Het uitschakelen van location services beperkt alleen toegang tot GPS en locatiedata door apps”, aldus de Amerikaanse geheime dienst.

Location services

De NSA benadrukt dat gebruikers zich dienen te realiseren dat GPS niet hetzelfde is als location services. Ook wanneer GPS en mobiele data niet beschikbaar zijn, kunnen mobiele apparaten via wifi en bluetooth de locatie achterhalen. Tevens kunnen apps en websites met behulp van sensor- en browsergegevens een locatie bepalen.

Gecompromitteerde smartphone

Als een toestel is gecompromitteerd, kunnen gebruikers de instellingen van hun smartphone niet langer vertrouwen, vervolgt de NSA. “Het detecteren van een gecompromitteerde smartphone kan lastig of zelfs onmogelijk zijn; dergelijke toestellen kunnen locatiegegevens versturen zelfs wanneer de locatie-instellingen of draadloze functies zijn uitgeschakeld.”

Klik hier voor het document van de NSA over locatiedata.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief