Surveillancesoftware voor online tentamens lekt gegevens 444.000 studenten

Protoctoringsoftware ProctorU die hogescholen en universiteiten gebruiken om hun studenten tijdens online tentamens kunnen monitoren, heeft data gelekt.

Van ruim 444.000 gebruikers zijn privégegevens via internet openbaar gemaakt.

Have I Been Pwned

Het betreft namen, e-mailadressen, adresgegevens, telefoonnummers en als bcrypt-hash bewaarde wachtwoorden. De gegevens zouden in juni zijn onvreemd, waarna ze via meerdere websites zijn gedeeld. Beveiligingsonderzoeker Troy Hunt van datalekzoekmachine Have I Been Pwned heeft dit recentelijk bekendgemaakt. De gecompromitteerde e-mailadressen zijn toegevoegd aan de database van Have I Been Pwned. Bij de zoekmachine Have I Been Pwned was 65 procent van deze gegevens al bekend vanwege een ander datalek.

ProctorU in Nederland

Ook in Nederland gebruiken meerdere organisaties gebruiken de software van ProctorU. Het is vooralsnog niet bekend of er ook gegevens van Nederlandse gebruikers zijn gelekt. De studentenkrant van Universiteit van Sydney, Honi Soit, wist te melden dat het in elk geval gegevens van meerdere Australische universiteiten betreft. ProctorU is inmiddels gestart met een onderzoek naar het incident, aldus de Australische nieuwssite The Sydney Morning Herald.

Klik hier voor de datalekzoekmachine Have I Been Pwned.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief