NSA hackte zelfs de Verenigde Naties

In de zomer van 2012 heeft de NSA de versleuteling weten te kraken van videoconferenties van de Verenigde Naties (VN). Dat is bekend geworden uit documenten van Edward Snowden die in handen zijn gekomen van Der Spiegel. Uit deze documenten blijkt dat de NSA ook de Europese Unie en het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) daarmee kon afluisteren. In één van de documenten die Der Spiegel heeft zou letterlijk staan: “The data traffic gives us internal video teleconferences of the United Nations (yay!).” In de periode daarna is een enorme groei zichtbaar in de aantallen gesprekken die worden getapt.

Uit dezelfde documenten blijkt ook dat de NSA data aftapte van meer dan tachtig ambassades. Het programma dat hiervoor werd gebruikt heette “The Special Collection Service”. Tevens bespioneerde de NSA de EU-afdeling in New York. Dat ging ook door na de verhuizing van de EU in september 2012. Bij de papieren zaten ook plattegronden en kantoorinrichtingen van de EU op deze nieuwe locatie.

De informatie van de afgelopen maanden laat duidelijk zien op welke schaal de inlichtingendiensten afluisteren. Vanuit Washington wordt daarbij aangegeven dat alle zaken binnen de grenzen van de wet worden uitgevoerd. Deze woordvoerders van Washington benadrukken daarbij dat het lekken van deze informatie de nationale veiligheid schade berokkend.

Tegenstrijdig zijn de berichten waarin de NSA vorige week heeft toegegeven dat er de afgelopen jaren drieduizend gevallen zijn geweest waarbij eigen personeel de privacyregels heeft overtreden. Het gaat dan om medewerkers van het NSA die spionageprogramma’s als PRISM misbruiken voor het in de gaten houden van partners en geliefden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief